Mindfulness Infantil CAT

Ens han ensenyat a formar als nens amb matèries externes a la persona i amb això s’entén que es podrà desenvolupar com a adult. Però qui ens ensenya a desenvolupar la vida interior, a conèixer-nos més a nosaltres mateixos.

Començar en la infància amb tècniques senzilles de respiració, d'educació emocional i de desenvolupament de l'empatia i la compassió estableix uns fonaments ferms sobre els quals construirem en el procés educatiu.

D’altra banda, vivim en una societat cada vegada més accelerada i això ens crea tensions, angoixes i estrès. Hem de canviar aquesta forma de vida. Escoles mindfulness ens ofereix un altre camí més saludable i més satisfactòria, un camí d’autoconeixement i evolució personal necessari per conviure en harmonia i que ens porti cap a la societat del benestar.

 

 

INTERVENCIÓ PER A COBRIR UNA MANCANÇA SOCIAL

A la nostra societat actual, amb l’èmfasi cada vegada més posat en la raó i l’objectivitat, els nostres sistemes formatius s’han centrat en els aspectes objectius de la vida. Aprenem sobre la lluna i el sol, sobre els animals, sobre la química i la física de les partícules, sobre la societat i la seva història, sobre l’economia,sobre la imperiosa necessitat objetiva de pagar la hipoteca, però… qui ens forma per relacionar-nos amb l’experiència subjectiva de la vida?

Com ningú ens ajuda a donar sentit a les nostres experiències subjectives, a les emocions, anhels i pors que sentim, cadascú ha de trobar el seu camí sense cap orientació o guia. Això porta com a conseqüència un desequilibri mental i emocional que es reflecteix en la salut de les persones i de la societat en general.

L’educació del futur hauria d’incloure no només coneixements acadèmics, sinó que també hauria de proporcionar una educació integral que inclogui intel·ligència emocional, creativitat, valors, imaginació, expressió corporal, capacitat de concentració, etc. Tot això, és una font de saviesa que també s’hauria d’ensenyar a l’escola i des de petits.

El programa Escoles Mindfulness, mitjançant la pràctica, aporta els beneficis de l’educació emocional, del mindfulness i de la meditació al context educatiu. Afavoreix i reforça els quatre pilars per l’educació del futur  que segons la UNESCO 1996 són necessaris:

Aprendre a conèixer, aprendre a fer, aprendre a viure junts i aprendre a ser. Això suposa ultrapassar la visió purament instrumental de l’educació per considerar-ne la funció en la seva globalitat: “la realització de la persona que aprèn a ser”.

  1. Aprendre a conèixer, es tracta que cada individu aprengui a comprendre el món que l’envolta, a conèixer, a descobrir, a buscar una recerca personal.
  2. Aprendre a fer, per poder actuar sobre l’entorn. La capacitat de comunicar, de treballar amb els altres, de dirigir i de resoldre conflictes, esdevé cada vegada més important.
  3. Aprendre a viure junts, per participar i cooperar amb els altres en totes les activitats humanes. Aquest aprenentatge, representa un dels principals reptes de l’educació en l’actualitat. L’educació té com a missió ensenyar la diversitat de l’espècie humana i la consciència de les semblances i de la interdependència entre tots els éssers humans. La descoberta de l’altre, passa necessàriament pel coneixement de si mateix, només així es podrà posar al lloc dels altres, desenvolupant una actitud d’empatia.
  4. Aprendre a ser, progressió essencial que participa dels tres aprenentatges anteriors. L’educació ha de contribuir al desenvolupament total de cada individu, és a dir, esperit i cos, intel·ligència, sensibilitat, sentit estètic, responsabilitat personal, espiritualitat.

Tot ésser humà ha d’estar en condicions, gràcies a l’educació que rep durant la infància, de desenvolupar un pensament autònom i crític, de tenir un criteri propi, per tal de determinar ell mateix el que considera que ha de fer en les diverses circumstàncies de la vida. Una nova concepció ampliada de l’educació, hauria de permetre que qualsevol persona pogués descobrir, despertar i enfortir el seu potencial creador, que tothom pogués revelar el tresor que hi ha amagat dins de cadascú de nosaltres. Això suposa ultrapassar la visió purament instrumental de l’educació per considerar-ne la funció en la seva globalitat: la realització de la persona que aprèn a ser.

L’entrenament emocional, el mindfulness i la meditació busca donar habilitats per viure i ser feliços, per tenir una llibertat ben entesa, a més de reduir l’estrès i l’ansietat, alleujant el patiment psicològic i l’angoixa relacionada amb la competència social i el rendiment acadèmic. Educa per desenvolupar la major potencialitat d’un mateix i per la satisfacció en l’aprenentatge.

El punt de recolzament del mindfulness és l’entrenament que utilitza la meditació, despullada de qualsevol connotació religiosa. Aquest sistema es basa en l’observació i l’experimentació.

La meditació és una disciplina que ens aporta més consciència i ens allibera dels pensaments que ens produeixen uns sentiments d’inadequació per a la vida i per tant de patiment. Ens permet afrontar el dia a dia amb més serenitat perquè la ment s’aquieta i es calma i ens deixa veure amb més claredat, per tant ampliem la comprensió.

 “Conèixer-se a si mateix és el principi de tota saviesa”. Aristòtil

Curso Content

Expand All
INTRODUCCIÓN
CONTINGUTS PER A P3
CONTINGUTS PER A P4
1 de 2
No inscrito
This course is currently closed

Curso Completo

  • 38 Lecciones
  • 48 Temas
Video format is not supported, use Youtube video or MP4 format.